NATURA

Espais Naturals

Camí natural d’Utxesa

El camí natural del riu Segre i Utxesa s'inicia a Torres de Segre (el Segrià), situat a 15 km de Lleida. Uneix un tram del riu Segre amb l'embassament i l'entorn d'Utxesa. El seu recorregut total és de 13,5 km i transcorre gairebé tot pel terme municipal de Torres de Segre, però al seu pas per Utxesa també discorre una part pel terme municipal d'Aitona.

Utxesa, a causa dels seus valors naturals, és un espai inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i a la Xarxa Natura 2000 en el sector Secans del Segrià-Garrigues, catalogat com a Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

El tram del riu Segre al seu pas per Torres de Segre també és previst d'incloure'l en l'ampliació de la Xarxa Natura 2000.

L'EIN d'Utxesa forma part dels termes municipals de Torres de Segre, Aitona i Sarroca de Lleida. És constituït pels embassaments d'Utxesa-Secà, Simó i Burgebut i les seves respectives cues com a zona humida, i pels relleus tabulars del tossal de Carrassumada i els tossals de Sunyer com a zones d'erms.

Al llarg del camí natural del riu Segre i Utxesa es gaudeix d'un paisatge diversificat en què es pot observar un elevat nombre d'espècies tant de vegetació com de fauna, però sobretot gran quantitat d'aus.

 

Valors Naturals

El tram del riu Segre és un lloc on es pot gaudir d’un gratificant paisatge natural a més de poder observar el paisatge que configura l’horta en un municipi agrícola com el de Torres de Segre.  La zona del riu Segre presenta la típica vegetació de ribera formada per xops (Populus nigra), àlbers(Populus alba) i verns (Alnus glutinosa), entre d'altres espècies, i una gran diversitat de fauna, en especial ocells aquàtics com l’ànec collverd (Anas platyrhynchos), la polla d’aigua (Gallinula chloropus), el bernat pescaire (Ardea cinerea), el martinet blanc (Egretta garcetta), etc.

A més dels aquàtics, un ocell molt fàcil de veure al riu és la cigonya blanca, a causa de la colònia que hi ha establerta al campanar de l’església del municipi i de l’aliment que troben al riu.

L’embassament d’Utxesa-Secà és un espai singular situat a l’extrem sud-occidental de la plana central catalana, que reuneix sistemes naturals de notable diversitat de flora i vegetació i de fauna. La seva diversitat d’espècies d’aus va provocar que se'n declaressin 280 ha com a Reserva Natural de Fauna Salvatge.

Com a espècies d’aus amb gran representativitat s'hi troben, entre d’altres, l’arpella vulgar (Circus aeruginosus), el bernat pescaire (Ardea cinerea), l’agró roig (Ardea purpurea), el corb marí gros (Phalacrocorax carbo) i la fotja vulgar (Fulica atra).

A més de constituir una important zona humida de la Depressió Central, comprèn també relleus tubulars propers amb retalls significatius del paisatge àrid. Algunes espècies vegetals que es troben als tossals són la comunitat de brolles de romaní i maleïda perdiguera (Rosmarino officinalis-Linetum suffructicosi), on es pot destacar un endemisme ibèric, l’astràgal de Narbona (Astragalus turolensis), com també timonedes seques (Sideretum cavanillesii), espart bord (Lygeum spartum), sanadelles (Stipa offneri, Stipa parviflora), vegetació herbàcia predominada pel llistó (Brachypodium retusum), etc.

Aquest tipus de vegetació fa que s'hi trobin també espècies de requeriments subestèpics com la trenca(Lanius minor), el gaig blau (Coracias garrulus), la cogullada fosca (Gaderida theklae) o la calàndria (Melanocorypha calandra), entre d’altres.

Valors Culturals

  • Església Parroquial de Torres de Segre. La Parròquia de la Mare de Déu Assumpta de Torres de Segre és declarada bé cultural d’interès local.Aquesta església va ser construïda a mitjan segle XVIII (1749-1759) i respon a una tipologia d’edifici classicitzant, de planta basilical, transsepte i cúpula al creuer, amb elements barrocs, àmpliament difós a la Catalunya de Ponent.
  • Ermita de Carrassumada. L’ermita de Carrassumada es troba en un petit tossal a pocs quilòmetres del centre de Torres de Segre, anomenat tossal de Carrassumada, i és propietat del Bisbat de Lleida. Des del seu cim es poden observar molt bones vistes de la major part de la comarca del Segrià. Hi ha mostres evidents de població al tossal en època dels ibers, els  primers pobladors del lloc. El nom del temple, però, és fruit de sis segles d'assentament de cultura àrab. Carrassumada, en àrab Kars'umm-adà, és un mot compost de Kars (palau o castell), Umm (mare) i Adà, nom propi de l'amo. Per tant, sembla que significa: Palau de la mare d'Adà. Probablement quan els cristians tornaren a ocupar la terra, pels volts del segle XII, dedicaren aquesta muntanyeta a Santa Maria amb una petita església al costat del palau, si no és que la mesquita passés a temple cristià.
  • Restes arqueològiques. El poblat més conegut de la zona és el que es troba situat al tossal dels Moros. L’època en què més noticies es té del tossal és l’àrab medieval, en la qual s’edifica un petit llogaret envoltat de muralla, que s’anomena Borch–Aisa. També s’han trobat restes arqueològiques al tossal anomenat Solibernat, molt proper al tossal de Carrassumada.
  • Masos de volta. Són construccions típiques d’aquesta zona, que es troben a prop de l’embassament d’Utxesa. Les seves característiques constructives són simples i els feien els pagesos per tenir un lloc on aixoplugar-se de les pluges i deixar-hi reposar els animals.
  • Cadolles. Les cadolles són clots naturals que apareixen damunt d’un pla rocós on s’acumula l'aigua de pluja, formant un petit bassal. Les seves formes són majoritàriament circulars. En alguns indrets s’han picat per tal d’eixamplar-les i poder guardar més quantitat d’aigua. 

Itineraris

  • Volta a l’embassament d’Utxesa-Secà
  • Ermita de Carrassumada i embassament d’Utxesa-Secà
  • Riu Segre
  • Riu Segre i patrimoni arquitectònic de Torres de Segre
  • Recorregut amb carro de cavalls


Els diferents itineraris guiats es poden adaptar segons les necessitats de cada grup, la durada, el tipus de visita, els indrets a visitar,... Però de forma general es pot dir que estan enfocades a l’observació de les diferents espècies d’aus que es troben durant el recorregut, la vegetació i la diversitat del paisatge existent a la zona, així com en la visita d’alguns indrets interessants del nostre patrimoni arquitectònic i arqueològic.

Algunes de les activitats que podeu realitzar per lliure són: Rutes a cavall, Rutes amb bicicleta, Visita de patrimoni arquitectònic i restes arqueològiques, Recorreguts diversos per l’entorn del riu Segre i d’Utxesa, Fotografia de natura, Observació d’aus, Pesca.

informació de contacte

Camí natural d'Utxesa
Pl. de l''Esglèsia, s/n
25170
Torres de Segre
Tel. 973 792 789
Fax 973 796 005

Recomanats

Publicacions

Contacta'ns

NATURA

WEB D'ARA LLEIDA

tota la informació