NATURA

parcs-nacionals

Parc Nacional d’Aigüestortes Estany de Sant Maurici

Situat al cor del Pirineu de Lleida, constitueix la representació més genuïna de l’alta muntanya i és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull. El parc està sembrat d’avets i boscos de pi negre centenaris i el reguen gairebé 200 estanys d'alta de muntanya, on troben refugi l’isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs.

Les millors excursions per iniciar-se en el coneixement del parc són el Camí dels Enamorats, la Roca de la Cremada, l’estany Llong,el tomb a l’estany de Sant Maurici pel mirador i Amitges. Al Parc Nacional d’Aigüestortes es poden observar fenòmens glacials com les valls en forma d’U i els estanys naturals. El paisatge inclou prats alpins i tarteres, i les parets més baixes de la zona estan cobertes per boscos d’avets i pins. Alguns dels cims del parc tenen altituds properes als 3.000 m.

A més, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici està certificat com a Reserva i Destinació Turística Starlight, reconeixements que s’atorguen a zones que adopten mesures de protecció i tenen uns nivells de qualitat excepcionals, en el primer cas, i a territoris que també disposen d’infraestructura per impulsar el turisme astronòmic, en el segon. Es tracta del primer parc català que rep aquesta distinció atorgada per la Fundació Starlight, i un dels primers de l’Estat. 

informació de contacte

CASA DEL PARC NACIONAL D'ESPOT
Carrer de Sant Maurici, 5
25597
Espot
Tel. 973 624 036
CASA DEL PARC NACIONAL DE BOÍ
Ca de Simamet
Carrer de les Graieres, 2
25597
Boí
Tel. 973 696 189
Fax 973696154
CENTRE D’INFORMACIÓ DE SENET
La Serradora
C/ del Port,10
25553
Senet
Tel. 973 698 232
Fax 973 698 229
CENTRE D’INFORMACIÓ DE LLESSUI
Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua
Antigues escoles s/n
25567
Llessui
Tel. 973 621 798
Fax 973 621 803

ITINERARIS DEL PARC

Aquest és el recorregut clàssic per a conèixer la ribera de Sant Nicolau, al sector occidental del Parc. Es pot arribar fins a Aigüestortes amb el servei públic de transport de viatgers, amb bicicleta o a peu, des de la palanca de la Molina, però aleshores heu de comptar dues hores més d’excursió.
El camí, segueix el curs del riu i, de manera suau, va guanyant alçada entre boscos de pi negre i planells encisadors, com el d’Aigüestortes, on les aigües serpentegen. Abans de sortir cap a l’estany Llong, aneu al mirador que es troba just darrere de la caseta-aixopluc. Passat el refugi d’estany Llong arribareu a l’estany situat en un indret meravellós. El camí va vorejant-lo, creua el barranc de Peixerani i a continuació s’enfila suaument per portar-nos, en uns  30 min més, fins a l’estany Redó.”
D’una manera o altra observareu l’estany de Llebreta i el magnífic bosc de caducifolis que s’hi emmiralla, així com l’espectacular cascada de Sant Esperit.

Aquest camí, molt ben senyalitzat, us ofereix una visió completa de la vall del riu Escrita. Des de la part baixa de la vall, dominada per boscos esponerosos de pi roig, avet i pi negre, el paisatge anirà canviant, fent-se els arbres cada cop més escassos fins a arribar al refugi d’Amitges (2.380 m).
Un total de 7 estanys us aniran sorprenent al llarg del recorregut; presidit en tot moment per la presència dels Encantats, el cim més emblemàtic del Parc. No deixeu de visitar el mirador de l’estany, a 5 minuts del camí principal, prop de l’estany de Ratera. Poc abans d’arribar podeu admirar, a la dreta del camí, la figura del Pi d’Amitges, arbre monumental, veritable supervivent de les més dures condicions ambientals

Aquest recorregut ens permet gaudir d’un dels paisatges més impressionants del Parc Nacional, ja que és en aquesta zona on es troben tots els cims de més de 3.000 metres d’aquest espai natural protegit.
Des de qualsevol dels aparcaments situats prop de l’estany de Cavallers podeu agafar el camí que vorejant l’estany, arriba fins al planell de Riumalo tot passant abans per la cascada del mateix nom. A partir d’aquest punt, la ruta guanya alçada per un terreny rocós i de fort pendent: les Llastres de la Morta.
El camí va pujant entre roques de granit, completament llises i polides a causa de l’erosió que van provocar les antigues glaceres que ocupaven la vall, fins a arribar a l’estany Negre, un dels més coneguts de la vall, i que veureu enclotat entre parets granítiques on s’arrapen per sobreviure els escassos pins negres que poden resistir les dures condicions reinants en aquests indrets.
Per damunt de l’estany s’alça el refugi Ventosa i Calvell on podeu donar per acabada la ruta. A partir d’aquí s’obre la possibilitat de recórrer tota la zona lacustre situada a la part més alta de la vall on es troben un gran nombre d’estanys que han restat inalterats, com els de Travessani, Monges, Mangades…

La capçalera de la vall Fosca, ha estat notablement alterada per l’explotació hidroelèctrica dels seus estanys. Malgrat tot, conserva el caràcter agrest i salvatge, propi de l’alta muntanya. Podeu arribar fins a l‘estany Gento a peu des de l’embassament de Sallente (1 h 30 min i 390m de desnivell) o bé, durant els mesos d’estiu, amb el telefèric que connecta aquests dos punts.
Des d’allí, un camí ben marcat us durà fins l’estany de la Colomina i el refugi del mateix nom. D’allí fins a l’estany de Saburó, salvareu el desnivell pel Pas de l’Ós, corriol amb graons, obert a la roca durant l’època de construcció de les preses. L’imponent relleu granític i els estanys constitueixen l’atractiu d’aquesta vall de la zona perifèrica del Parc.

Sortint des dels Banhs de Tredòs, el camí ens mostra les tranquil·les Aigües Tòrtes del riu d’Aiguamòg, travessa era Planhòla i finalment ascendeix per portar-nos al refugi de Colomèrs, punt d’inici de les diferents excursions que ens ofereix la zona. El circuit que es proposa, marcat amb senyals blancs i grocs, comença al Lac Major, passant per l’Estanh Mòrt, l’Estanh des Garguilhs, l’Estanh des Cabidornats i retornant novament al Lac Major. Coneixereu així un bonic racó del circ que presenta la major concentració d’estanys dels Pirineus.

Temps total del recorregut: 6h 30 min (recorregut circular). 
Es pot escurçar el recorregut (unes 2h menys) utilitzant el transport públic des dels Banhs de Tredòs fins al camí del refugi de Colomèrs. Informar-se prèviament dels horaris. 

Recomanats

Publicacions

Contacta'ns

NATURA

WEB D'ARA LLEIDA

tota la informació