NATURA

Espais Naturals

La Vall Fosca

La Vall Fosca, situada al nord de la comarca del Pallars Jussà, és un escenari suggeridor en el qual conviuen harmònicament l’aigua, la muntanya, la més variada vegetació i diferents espècies d’animals. L’altura de les seves muntanyes a la part més alta de la vall fa que el sol es pongui molt aviat, a les 6 de la tarda en les èpoques de l’any en què els dies són més llargs. Aquesta singularitat n’explica molt bé el nom, Vall Fosca.

El poble més alt de la vall és Capdella, que es troba a 1.420 metres d’altitud i que tanca el conjunt de nuclis rurals que integren la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-rós, Astell, Oveix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-rós, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut podrem gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens portarà fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric, que remunta un desnivell de 500 metres fins a arribar al peu de pics propers als 3.000 metres i on podrem visitar més de 30 estanys.

Telefèric

El telefèric de Sallente-estany Gento permet d’una manera còmoda accedir a més de 2.000 metres i poder iniciar rutes al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

L’origen del telefèric es remunta al començament de la dècada de 1980, quan es va construir la central reversible de Sallente; fins aleshores a l’estany Gento tan sols s’hi podia accedir caminant. Per construir-hi una carretera hi havia inconvenients insalvables, sobretot la meteorologia. Per això es va optar per la instal·lació d’un telefèric que va servir per transportar tot el material de construcció necessari per a les obres de la central reversible.

 Un cop finalitzades les obres, el telefèric es posà al servei dels passatgers. A una velocitat constant d’1 m/s, tarda 13 minuts a salvar els 450 metres de desnivell.

Història

El telefèric es va instal·lar el 1981, quan es va construir la central reversible de Sallente. L’empresa Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S.A. (FECSA) el va triar per substituir l’antic sistema d’accés al llac (format per dos funiculars i un ferrocarril de via estreta —el carrilet—) i facilitar el transport del personal i dels materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible Sallente-estany Gento.

El telefèric és un dels de més gran capacitat de transport d’Europa, ja que pot transportar fins a 25.000 kg de càrrega i durant les obres de la central va arribar a pujar un camió formigonera amb tota la càrrega. Els bonics paisatges de l’estany Gento(2.154 m) i dels llacs propers van propiciar cada vegada més una gran afluència de visitants, la qual cosa va fer que a partir del 1991 s’obrís al públic durant els mesos d’estiu.
 
Aquest telefèric, que té una capacitat de 60 passatgers, ens remunta des de la cota 1.747 fins a la 2.154 a una velocitat ideal per gaudir del paisatge. Funciona de l’1 de juliol al 30 de setembre.

informació de contacte

Turisme Vall Fosca
Pl. de l''Ajuntament, 1
25515
La Vall Fosca
Tel. 973 66 30 01

Recomanats

Publicacions

Contacta'ns

NATURA

WEB D'ARA LLEIDA

tota la informació