NATURA

Espais Naturals

La Vall de Lord

La vall de Lord, situada al Pre-pirineu, al nord de la comarca del Solsonès, comprèn els municipis de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers.

Les seves característiques geogràfiques i paisatgístiques formen una autèntica vall natural envoltada d’un bell mosaic de muntanyes. Al nord, unida a la majestuosa serra del Verd pel coll de Port, es troba l’àmplia serra de Port del Comte amb el cim més alt de la contrada, el Pedró dels Quatre Batlles (2.283 m), i també el forat de la Bòfia, antic pou de glaç que en altre temps era explotat. A ponent hi ha les serres de Mitges i Pratformiu, i al sud, les serres de Busa, els Bastets, les roques i la mola de Lord, que presenten altes i verticals parets conglomerades. Tota la vall és acaronada per dos rius principals:el Cardener, que neix a la Coma, i l’Aigua de Valls, que transcorre pel terme de Guixers.

Sant Llorenç de Morunys és el nucli de població més gran; conserva el seu clos emmurallat i s’hi apleguen tots els serveis de la vall. La Coma i la Pedra són dos nuclis de població que formen un únic municipi envoltat de fonts i rouredes centenàries. Guixers és el municipi amb l’extensió de territori més gran de la vall, on la població viu disseminada en masies.

Les diferents altituds de les muntanyes fan que la flora i la fauna dels boscos i els rius siguin extenses i variades. S'hi pot trobar des del pi roig i l’avet a la part més alta; més avall, el roure martinenc, i al peu dels cingles i sobre conglomerat la carrasca, el faig, l’arç blanc, la gavarrera i gran varietat d’espècies aromàtiques i medicinals. Els boscos són rics en bolets, i també hi podem trobar aquesta joia tan preuada gastronòmicament que és la tòfona. Pel que fa a la fauna, destaquen el duc, l’isard, la geneta, el porc fer, l’àliga daurada, el voltor comú i el pit-roig, entre moltes altres espècies.

La vall es caracteritza pel gran nombre de fonts que podem trobar en qualsevol recorregut. Les aigües d’algunes fonts tenen propietats medicinals i d’altres són molt apreciades per al consum diari dels habitants de la comarca. Algunes de les millors panoràmiques es poden observar des del Codó, el pla del santuari de Lord, el mirador del bosc de la Serra a Port del Comte, el pla de Busa i Pratformiu. La vall de Lord ofereix una àmplia oferta lúdica i esportiva. La moderna estació d’esquí alpí de Port del Comte, al terme municipal de la Coma i la Pedra, és un dels principals atractius per als amants de l’esport blanc; els serveis de lloguer de material, l’escola d’esquí, la guarderia, l’hostalatge o la restauració ajuden a gaudir d’una estada plaent. A pocs quilòmetres també es pot practicar l’esquí de fons a les pistes de Tuixent-la Vansa. 

Els amants de la bicicleta de muntanya trobaran a Sant Llorenç de Morunys un Centre BTT amb tots els serveis i les rutes, convenientment marcades, que els duran per llocs immillorables. Per als afeccionats a la calma, una bona manera de descobrir el territori, fins els racons més amagats, és servir-se de la gran varietat de rutes com el GR 7, el GR 1 o bé el Camí dels Bons Homes, que prové del sud de França seguint els vestigis dels càtars. A més, gràcies a les seves característiques muntanyenques, la vall ofereix la possibilitat de practicar altres esports com l’escalada, el descens de barrancs, el vol amb parapent, la caça, la pesca, etc. L’embassament de la Llosa del Cavall obre també noves possibilitats.

La història documentada de la vall de Lord es remunta al s. IX, temps de Guifré el Pelós. D’aleshores ençà es conserva una gran varietat de vestigis culturals i monumentals de diferents èpoques. N'és un exemple l’església parroquial de Sant Llorenç de Morunys, digna de ser visitada. El santuari de Lord, un altre punt de referència, té una història que no es pot deslligar de la vall, atès que és qui li dóna el nom.

Una gran quantitat d’esglésies romàniques alçades pel territori de la Coma, la Pedra i Guixers tenen una especial rellevància. Sant Serni de la Pedra,Sant Lleïr de Casavella,  Sant Serni del Grau, Santa Creu d’OllersSant Martí de Guixers en són alguns altres exemples. Una obra arquitectònica cabdal dels s. XI-XII és el pont romànic de Vall-llonga.

informació de contacte

La Vall de Lord
Carretera de Bassella, 1
25280
Solsona
Tel. 973 48 20 03

Recomanats

Publicacions

Contacta'ns

NATURA

WEB D'ARA LLEIDA

tota la informació