NATURA

Espais Naturals

El Montsec

Els orígens del Montsec es dibuixen en el seu perfil l i es conserven en la seva essència. Fa dos-cents milions d'anys, la serra del Montsec era una conca marina. El pas del temps i les forces de la natura empenyeren, plegaren i aixecaren els sediments i li configuraren el seu aspecte actual. Amb una alçada de 1.676 metres sobre el nivell del mar, el Montsec és l'herència més viva d'una terra on el pas del temps i la història s'expliquen a cada pas.

Vegetació

Fruit dels seus orígens i dels diferents ambients climàtics, el Montsec és un excepcional espai natural d'una gran riquesa botànica. La peculiar orientació de la serra és la causa de les diferències ambientals que hi ha entre la vessant nord, amb una vegetació més eurosiberiana, i la vessant sud, molt més mediterrània. 

És habitual al Montsec trobar penya-segats amb parets de fi ns a 500 metres de desnivell. Fins i tot en aquests espais hi trobem plantes com la jonça, la corona de rei i la presència d'algun endemisme vegetal, com la Petrocoptis Montsincciana, que només es troba al Montsec.

A la zona del Montsec hi ha cinc arbres monumentals d'interès nacional: 

  • Roure dels Escurçons o de Calafí, a Àger
  • Roure del Corb del Montardit, a Àger
  • Alzineda de Cal Penjat, a la Baronia de Rialb
  • Ginebre del Tuberic, a Castell de Mur
  • Alzina de Pelleu, a Isona i Conca Dellà

Fauna

La gran heterogeneïtat botànica i la diversitat d'hàbitats contribueixen a diversificar la valuosa fauna del Montsec. Espècies de tot tipus viuen i conviuen en un hàbitat en què tant la riquesa del sòl com la de l'aigua han fet possible l'existència i subsistència d'una fauna excepcional. 

A la zona del Montsec hi ha dos àrees que gaudeixen de protecció especial de la fauna:

La reserva de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai

Ocupa 468 hectàrees, repartides pels municipis de Camarasa i Os de Balaguer i comprèn el Partidor de Gerb i l'embassament de Sant Llorenç. És en aquesta zona on podem trobar espècies molt poc freqüents com el trencalòs i el gall fer. La Reserva Natural 

Parcial de la Noguera Ribagorçana-Mont Rebei

Ocupa 11 km del tram fluvial. L'espècie per la qual es va declarar reserva natural és la llúdriga, que és un depredador d'aigua.

Les cingleres i els penya-segats de la serralada són l'amagatall de les aus rapinyaires, tant diürnes com nocturnes, que sobrevolen el Montsec: el falcó pelegrí, el voltor, l'àguila daurada... 

L'abundància d'aigua del territori ha suposat l'existència d'una important fauna d'espècies aquàtiques: els ànecs de coll verd, el cabussó i el bernat pescaire entre les aus, i entre els peixos hi destaquen la carpa i el barb com a espècies autòctones, i el black-blass (la perca americana) als embassaments com a espècie introduïda.

La Serra del Montsec

La Serra del Montsec és una serralada calcària de més de 40 km de llargada i 18.696 hectàrees repartides entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. L'empenta i la força erosiva dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana han aconseguit dibuixar i perfi lar els espectaculars congostos de Mont Rebei i Terradets, que alhora divideixen la serra en tres sectors: d'oest a est, el Montsec d'Estall (en terres aragoneses), el Montsec de Rúbies i el Montsec d'Ares.

Altres espais naturals d'interès

  • El Montsec d'Ares (Vessant Nord i Sud): El Montsec, amb més de 180 coves i cavitats amb forts desnivells, guarda al seu sòl importants jaciments fossilífers. La vessant nord del Montsec d'Ares, ja a la comarca del Pallars Jussà, destaca per la important presència de patrimoni arquitectònic medieval visible en els termes de Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Castell de Mur i Guàrdia de Noguera. Al sud, la riquesa d'espais naturals per a practicar esports d'aventura és la principal protagonista. El vol lliure té un ampli espai reservat a la vall d'Àger, i ben a prop, a Corçà, un petit embarcador ens convida a visitar el pantà amb canoes. La qualitat del cel del Montsec ha fet realitat la presència del Parc Astronòmic Montsec, a prop d'Àger, un espai que permet l'apropament del visitant al cel, la natura i la història del Montsec. 
  • Montec de Rúbies (Vessant Nord i Sud): Situat a l'est geogràfic de tot el cordal, el caràcter eurosiberià-submediterrani de la zona possibilita una biodiversitat rica, tant en fl ora com en fauna. L'àrea del Montsec de Rúbies, en la vessant sud, és una zona d'importants jaciments paleontològics, com els que es troben a la pedrera de Meià o a la Cabroa. També és una zona força rocosa, ideal per a practicar escalada i espeleologia, amb indrets únics com el forat del Buli. A la vessant nord, menys càlida i àrida, hi dominen les brolles, que representen la part més important de les plantes aromàtiques mediterrànies. Zones com la vall de Barcedana, Llimiana i Bonrepós, són espais de gran bellesa ubicats a la vessant nord del Montsec de Rúbies.

informació de contacte

El Montsec
Pg. d'Àngel Guimerà, 28-30
25600
Balaguer
Tel. 973 44 89 33

Recomanats

Publicacions

Contacta'ns

NATURA

WEB D'ARA LLEIDA

tota la informació